dilluns, 3 d’agost del 2009

Crêpes salades i dolces

Recepta importada de França. És per a fer unes 10 creps, per unes 4 persones, pensat per fer-ne una de salada i una de dolça de postres (i que pugui repetir algú!)



Ingredients per fer la massa:

  • Farina: 200 g
  • Ous: 3-4 (segons tamany dels ous)
  • Llet sencera: 450 ml (gairebé mig litre, segons la textura que es vulgui aconseguir)
  • Mantega: 50 g, o Oli d'oliva (versió catalana): 6 cullerades soperes
  • Un polsim de sal (mitja culleradeta de cafè)
  • Una punta de cullera de cafè de llevadura en pols o 6 cullerades soperes de cervesa (opcional)
  • Per la pasta de crêpes dolces: afegir 1-2 cullerades soperes de sucre, aroma de vainilla, o de coco, licor (anís), o ratlladura de llimona...

Deixar reposar la massa durant una mitja hora, tapada amb un drap.

Preparació: (fonaments de preparació de la recepta de crêpes proposada a "cuina x solters")

1. Poseu la farina directament a un bol de treball i barregeu-la amb la sal i els ous.

2. Alleugeriu la massa amb la llet. Treballeu amb la batedora fins que us quedi una crema homogènia i bastant líquida (en posar-la a la paella ha de poder fluïr)

3. Afegiu-hi la mantega fosa i continueu-ho batent fins que quedi ben integrada.

4. Deixeu-ho reposar mitja hora com a mínim.

5. En una paella antiadherent a foc molt suau, passeu unes gotes d'oli fregades en un paper de cuina, i poseu-hi la massa de crep, cada crêpe és aproximadament un cullerot de mida normal. Escampeu-la ràpidament per tota la superfície. Quan sigui cuita, gireu-la i coeu-la 10 segons més per l'altra banda.

6. Repetiu l'operació fins que s'acabi la massa... o la gana! i farciu-les al gust, segons si les voleu dolces o salades.

Idees per farcir crêpes salades:
  • Pernil dolç i formatge
  • Bacó o frankfurt amb ceba cuita i formatge
  • Espinacs amb pinyons
  • Espinacs amb ceba
  • Ou i bacó
  • Xampinyons, bacó, frankfurt, formatge de cabra
  • Pernil salat amb formatge brie
  • 4 formatges
  • Sobrassada amb formatge
  • Salmó i ceba cuinada
  • Salmó, formatge de cabra i figues
  • Formatge de cabra amb poma i codony
  • Pollastre amb curri
  • Llonganissa amb foie i configura de poma o de figues
  • Llonganissa amb confitura de tomàquet
  • Llonganissa amb formatge de cabra i escalivada
  • Saltat de verdures
  • Saltat de verdures amb tofu
  • Pollastre i formatge fresc
  • Favetes amb pernil (d'ànec o salat) i ceba confitada
    (més idees...)
Idees per farcir crêpes dolces:
  • Sucre glacé (crêpe sucrée)
  • Xocolata (Nutella)
  • Xocolata i maduixes (o taronja)
  • Fruita variada (meló, plàtan, préssec...)
  • Nata amb nous
  • Caramel
  • Grand Marnier
  • Suzette (Grand Marnier i gelat de vainilla)
  • Llet condensada
  • Gelat
    (més idees...)

Idees per a presentar-les:

Es poden gratinar... (les salades),
...espolsar amb sucre o cacao (les dolces)...
...embolicar com si fossin canelons...
...fer un plec com una truita...
...fer un doble plec...
...fer un pastís de crêpes (tipus lasanya)...


0 opinions:

Publica un comentari a l'entrada